- VVD’er Cora van Nieuwenhuizen zou als minister topoverleg met de energiesector hebben bijgewoond, terwijl ze later voor de energiebranche ging lobbyen.
- Dat melden NOS en Nieuwsuur op basis van opgevraagde documenten.
- Verschillende partijen in de Tweede Kamer vragen om opheldering van demissionair premier Mark Rutte.
- Lees ook: Overheid subsidieert fossiele brandstoffen jaarlijks voor bijna €38 miljard, onder meer omdat grootverbruikers minder energiebelasting betalen
Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen ligt onder vuur, omdat ze als minister van Infrastructuur meermaals aanwezig zou zijn geweest bij topoverleg over de energiesector. Ze zou zelfs aanwezig zijn geweest bij de zogeheten Ministeriële Commissie Klimaat en Energie toen ze al wist dat ze lobbyist voor energiebedrijven zou worden.
Dat melden NOS en Nieuwsuur, die documenten opvroegen bij het voormalige ministerie van Van Nieuwenhuizen. Deze documenten zouden pas na een geruime periode aan de nieuwsorganisaties zijn overhandigd.
Van Nieuwenhuizen was tot en met 2021 minister van Infrastructuur en Waterstaat. Ze beweerde indertijd dat ze de overstap naar de energiesector kon maken omdat ze als minister “nooit beleidsinhoudelijk bemoeienis met energie had gehad”. Daardoor zou er volgens haar geen belangenverstrengeling hebben plaatsgevonden.
Bewindslieden mogen na hun ambt twee jaar lang niet werken voor sectoren waar zij als minister bij betrokken zijn geweest. Die regel gold al toen Van Nieuwenhuizen de overstap maakte.
Partijen vragen om opheldering Rutte
NSC en Volt willen opheldering van demissionair premier Mark Rutte over het lobbywerk van Van Nieuwenhuizen. De twee partijen hebben Kamervragen ingediend, laat Pieter Omtzigt (NSC) weten op X.
Omtzigt, Nicolien van Vroonhoven (NSC) en Laurens Dassen willen van Rutte weten waarom hij niet heeft ingegrepen. De premier heeft vergaderingen voorgezeten van de commissie Klimaat en Energie. De vragenstellers willen ook weten hoeveel bijeenkomsten Van Nieuwenhuizen heeft bijgewoond terwijl zij al wist dat ze ging lobbyen voor de energiesector.
Verder vragen de indieners zich af waarom het zo lang duurde voordat de stukken die de NOS en Nieuwsuur opvroegen, werden geopenbaard. Zij willen weten of daar politieke redenen voor zijn.